Rozácea, alias borvirág

A rozácea (a szó latinul rózsaszín) igen gyakori bőrprobléma, a bőr krónikus gyulladásos megbetegedése. Népies elnevezése a borvirág, leginkább a borvirágos orr jelenségét szokás emlegetni. Sokan hiszik, hogy a rozácea kialakulásában nagy szerepe van az alkoholfogyasztásnak, pedig nem, anélkül is kifejlődik ez a bőrprobléma, de az tény, hogy a túlzott alkoholfogyasztás súlyosbítja a beteg állapotát.

Borvirg az arcon

Rozáceában leginkább nők szenvednek, igaz, ők a kór enyhébb formáját viselik az arcukon. Az orr deformitását is okozó, súlyos esetek inkább a férfiakat sújtják.
A betegség főleg az arc központi részén alakul ki: az orca, az orr és homlok régiójában. A krónikus bőrállapotot az arcon megjelenő vörös papulák, esetleg gennyes pattanások és értágulatok jellemzik, a jelenséget gyakran kíséri a szövetek megvastagodása is.
Durvává válik a bőr textúrája, a gyulladásos állapot miatt a pórusok kitágulnak, a bőr felszíne  egyenetlen megjelenésű lesz. A tipikus borvirágos orr egy még súlyosabb változat: ilyenkor a bőr duzzadt, gumószerű megjelenést produkál.
Jó hír, hogy ma már helyileg alkalmazott bőrterápiás kezelésekkel a betegséget jellemző krónikus gyulladás hirtelen rosszabbodásait megakadályozhatjuk, rossz hír viszont, hogy magát a krónikus bőrállapotot nem tudjuk teljesen megszüntetni.
Ha a betegséget kontroll alatt tartjuk, stabilizálódik a bőr állapota, és képesek vagyunk akadályozni azt a szörnyen kellemetlen jelenséget, hogy a bőr megvastagodjék, mi több, az akut fellángolások tüneteit is megszüntethetjük!
A rozácea modern terápiájáról később még szót ejtünk, ezúttal azonban életmódbeli ötleteket osztunk meg kedves olvasóinkkal: ezek betartása segíthet abban, hogy a betegség fellángolása be se következzék.

Nézzük, milyen életmódbeli változtatások segíthetnek:

1. Arctisztítás
A mindennapos arctisztítás (lemosás, illetve radírozás) nagyon fontos. Ha rozáceával küzd, figyeljen arra, hogy ne durva radírt és erős lemosót válasszon! Az enyhe lemosó és a finomabb szemcséjű radír sokkal jobb., mert a rozácea a bőr érrendszerében is krónikus gyulladással jár, vagyis az erős kezelések az erek gyulladását okozhatják. Ennek eredménye a bőrpír és akne kialakulása lenne, amit természetesen el szeretnénk kerülni.


 
2. Alkohol
Noha már leszögeztük, hogy nem a borivástól lesz valaki rozáceás, az is tény, hogy az alkohol tovább ronthat a helyzeten. Állítólag a vörösbor lobbanthatja fel leggyorsabban a betegséget, de azt javasoljuk, hogy inkább teljesen mondjon le az alkoholról, ha bőrének állapotát javítani szeretné.

3. Fűszeres ételek
Sajnos a fűszeres ételek is rosszat tesznek azoknak a pácienseknek, akik rozáceával küzdenek, mert előidézhetik a betegség fellobbanását.

4. Hidratálás
Felejtse el a hagyományos hidratáló krémeket, mert azok éppen a belső hidratáltságot csökkentik. Bőrének természetes módon, belülről kell hidratáltnak maradnia: ez a megfelelő hatóanyagok és készítmények segítségével elérhető. A legegyszerűbb, amit tehet, hogy igyon sokat, persze nem alkoholt, hanem tiszta vizet!

5. Smink
A hölgyek előszeretettel használnak sminket, főleg akkor, ha valamilyen bőrproblémát szeretnének leplezni. Szerencsére nem kell teljesen lemondani a make-upról, de nagyon fontos, hogy milyen terméket használunk. Csak a nagy tisztaságú, fényvédelemmel ellátott ásványi smink tudja biztosítja, hogy a bőre a smink alatt is képes legyen lélegezni. (Javaslatunk a Colorescience®, egyedülálló orvosi tisztaságú, ásványi hatóanyagú mineral make-up.) Esténként távolítson el minden sminket az arcáról, mert azt elmulasztja, az gyulladáshoz és a rozácea fellángolásához vezethet.
 
6. Fürdő és szauna
Egy dolog biztos: a rozáceának nem tesz jót a meleg. Ha kialakult Önnél ez a betegség, bármennyire is szereti a forró fürdőket, inkább mondjon le róluk, mert a pára és a gőz ronthatja a bőre állapotát. Értelemszerűen a szaunába járást sem ajánljuk.
 
Ha a fenti tanácsokat megfogadja, sokkal kevesebbet kell majd szenvednie a betegségétől. Azt viszont ne feledje, hogy a rozácea karbantartása érdekében legjobb, ha orvoshoz fordul. A későbbiekben olvashat majd a ZoSkinHealth egyik új termékének, a Rozatrolnak tulajdonságairól és   eredményességéről!