Hiperpigmentáció

Kedves és bosszantó foltjaink

A szepl%u0151 a hiperpigmentci egyik formjaHa a bőrünk nem egyenletes színű, foltokat látunk rajta, akkor hiperpigmentációban szenvedünk. Persze lehet, hogy nem szenvedünk tőle, a szeplő például kifejezetten szexi is lehet, de az öregségi foltoknak már senki sem szokott örülni.
A hiperpigmentáció jelei sajnos ráadásul leggyakrabban az arcunkon válnak láthatóvá, vagy a szintén mindig szem előtt lévő kézen, de persze a test többi részét sem kímélik – a nők pedig sokkal gyakrabban tapasztalják ezt a jelenséget, mint a férfiak.


Nem véletlen, hogy a kis foltok leginkább olyan helyeken fejlődnek ki, amelyeket nem takar a ruha, hiszen ezeket a bőrfelületeket éri leggyakrabban a napsugár, így annak káros sugarai is.


Noha a hiperpigmentáció mindenféle bőrtípust érint, minél világosabb a bőr, annál könnyebben észrevehető, és annál zavaróbb. Női arcon ráadásul olyan kellemetlen helyeken is megjelenhet, amelyektől a hölgy egész megjelenése furcsa lesz (ha a pigmentfolt orr alatt vagy az áll területén manifesztálódik), és legtöbbször sminkeléssel sem lehet elkendőzni ezeket a problémákat.

De mitől alakul ki a hiperigmentáció?

A hiperpigmentáció a bőrbenA jelenség kialakulásáért a melanint termelő sejtek, a melanociták felelősek. Bőrünk színét a melanin határozza meg, és az ultraviola sugárzás ellen is ez a pigment anyag nyújt védelmet. De ha a melanint termelő sejtek működésében zavar lép fel – például túl sok melanint termelnek vagy a pigmentanyag eloszlása nem egyenletes –, akkor megjelennek a pigmentfoltok.


A pigmentanyag termeléséért felelős sejtek sokujjas kesztyűhöz hasonlítanak – a kesztyű ujjai a hámsejtek közé érnek. A melanintermelés a kesztyű tenyér részén folyik, és innen kerül az ujjakba, majd a hámsejtekbe. A melanin így a teljes bőrfelszínen hat, és a védi a sejtek legszenzitívebb részét, a sejtmagot. Ha ugyanis az károsodik az UV sugaraktól, a bőrünk jobban fog öregedni.

 

A hiperpigmentáció különböző formái a következők:


1. A szeplő: Kicsi, kör alakú foltok, elsősorban az arcon, vállakon, nyakon, törzsön és kezeken jelennek meg. Világos bőrű, vörös, illetve szőke hajú nőkön és férfiakon láthatóak leginkább.
Egész évben jelen vannak, de nyáron a napsugarak hatására még láthatóbbakká válnak.
Genetikai tendencia eredményezi megjelenésüket, ami annyit tesz, hogy az ilyen géneket öröklő embereknél a melanint termelő sejtek nem egyenletesen adják át a melanint a „kesztyűujjaknak”. Vagyis a kis foltoknál túl sok, foltok között viszont túl kevés melanin jut a bőrnek: ahol pedig nincs elég melanin, ott a bőr sokkal védtelenebb az UV káros hatásaival szemben.


meA foltok az arcon is megjelenhetnek2. A napfolt vagy májfolt: A szeplőnél nagyobb kiterjedésű, pigmentált terület, mely a napon töltött hosszú idő hatására alakul ki. A pigmentanyag az irha rétegbe is bekerülhet, vagyis mélyebbre jut, így a napfoltoktól való megszabadulás érdekében intenzívebb hatóanyagokat és kezeléseket kell alkalmaznunk.
 

3. Időskori folt: Ugyancsak a napozás okozza kialakulását, ötven éves kor felett jelenik meg, egyenetlen színű és méretű, egyáltalán nem esztétikus.
 

4. A melazma: A melanin intenzív és egyenetlen eloszlása által okozott jelenség, a hiperpigmentáció egy súlyosabb fajtája. A szeplőknél nagyobb, kiterjedtebb és csúnyább foltok formájában nyilvánul meg. Nőknél hormonális hatásra gyakori, ha sok napfény éri, intenzívvé válik. Az arc leginkább kiemelkedő területein fordul elő: az orcákon, a homlokon, az állon és az ajkak felett, így nem csoda, ha nagyon zavarja a hölgyeket.
 

5. Gyulladás következtében kialakuló hiperpigmentáció: Pattanások, akné, bőrsérülések után megjelenő pigmentfolt, amely hegek területén sötétebb lehet: a bőrnek foltos-heges megjelenése lesz tőle.

A bőrfoltok halványíthatóakLétezik-e megoldás ezekre a zavaró foltokra?

Természetesen léteznek kiváló kezelések. A melanociták normális működésének helyreállításának érdekében használhatunk a melanintermelést beszabályozó hatóanyagokat, és hámlasztásokat vagy egyéb kontrollált orvos-esztétikai kezeléseket.
Figyelnünk kell arra, hogy minden hőtermeléssel járó kezelés fokozója lehet a melanociták túlzott aktivitásának, így ha például lézerekkel szeretnénk a bőrünket jobb állapotba hozni, először azt kell elérnünk, hogy a pigmentet termelő sejtek beszabályozott aktivitással működjenek. Ha előkészítés nélkül vágunk bele egy bőrállapot-javító kezelésbe, bőrünk még fokozottabban pigmentálódhat egy lézeres kezelés következtében.


De azokat a károsító hatásokat is csökkentenünk kell, melyek pigmentfoltokat okoznak. Így bármely évszakban, és az év minden egyes napján fontos, hogy megfelelő erősségű fényvédőt használjunk.