Borotválkozási dudor alias szőrbenövés

Mióta ruhát viselünk a testünkön, a szőrnek egyre kisebb a jelentősége, bizonyára sokan vagyunk, akiket nem zavarna, ha egyáltalán nem is szőrösödnénk (bár a hajunkat és a szemöldökünket azért megtartanánk), a valóság azonban az, hogy eltérő mértékben, de mindannyian rendelkezünk testszőrzettel.

Ez kultúrafüggően leginkább a nőket zavarja, de a legszembetűnőbb beavatkozás a szőrnövekedésbe mégis a férfiakra jellemző: a borotválkozással és az arcszőrzettel való manipulációval minden civilizáció élt és él ma is. Ahol pedig a szőr természetes növekedési és megújulási ütemébe beavatkozunk, ott problémák is adódhatnak, mert a szőr nem mindig arra fog nőni, amerre mi szeretnénk.

A szőrbenövés jelenségét az emberek nagy része már tapasztalta önmagán is, de ha annyira szerencsés, hogy neki nincs ilyen problémája, akkor másokon biztos látta. Férfiaknál az arcon nyilvánul meg leginkább (ha máshol is szőrtelenítenek, akkor persze nem csak ott), a nőknél azonban jellemző, hogy intim területen okoz problémát, de a hónaljat, a lábakat sem kíméli. A sokféle szőrtelenítő módszert hirdető reklámok készítői valahogy mindig megfeledkeznek arról, hogy az epilálás, depilálás, borotválás után milyen kellemetlenségekre lehet számítani, és mit lehet ezek ellen tenni.

 

Borotválkozási dudor

Angolul razor bumpnak, azaz borotválkozási dudornak nevezi a szőrbenövés jelenségét, biztos azért, mert a férfiak arcán a leglátványosabb, de nem csak a borotválkozás okozhatja, és ahogy már említettük, nagyon sok nőt is érint.

Mi kell ahhoz, hogy a borotválkozási dudor nevű kellemetlenség megjelenjen?

 1., Szőrtelenítenünk kell hozzá – ha ezt soha nem tesszük meg, akkor a szőr nem is tud befelé nőni;

 2., Látnunk kell a dudorokat – vagyis olyan helyen kell lenniük, ahol észrevesszük és kézzel el is érjük őket, mert, ha elérjük, akkor nyomkodni is fogjuk

Nyomkodni kellemes érzés, akár pattanásról, akár borotválkozási dudorról van szó, csak az adott problémának nem tesz jót egyáltalán. Mindannyian tudjuk, mennyire nehéz ellenállni a babrálási késztetésnek, de ettől még a tény tény marad: nem teszünk jót vele.

De hogyan teszünk szert dudorokra, és mi a különbség a férfiak és nők szőrbenövési problémái között?

 

A razor bump férfiaknál

Mitől lesz egy férfi arca szőrbenövéssel teli? A jelenséget okozhatja a borotválkozáskor alkalmazott higiénia nem megfelelő volta, illetve az életlen borotva is. A férfiak bőre nem olyan sokféle, mint a nőké: 100 %-ban zsíros típusú, valamint gyakori az egyenetlen bőrfelszíni textúra és a pórusok megnagyobbodása is.

A pórusok nem mások, mint a faggyúmirigyek kivezető nyílásai, ezekből törnek elő a szőrszálak is. A férfiak faggyúmirigyei az arcon nagyon aktívak, faggyúval vonják be a szőrszálakat. Borotválkozáskor a férfi a bőrfelszín szintjében vágja le a szőrszálait, és ezek emiatt már nem tudják elvezetni a faggyút.

Amennyiben a bőr textúrája nem egyenletes, és a hámsejtek folytonos kicserélődése sem aktív, az elhalt hámsejtek, meg az esetleges szennyeződések, valamint a faggyú keveréke eltömíti a pórusokat, ezáltal a szőrszálak kivezető útja is eltömődik. Nagyon durva bőrtextúra esetén a szőrszál nem találja meg az utat a külvilág felé, és a szennyeződések, illetve a baktériumok koktélja gyulladáshoz vezet.

Amennyiben nem éles a borotva, és miatta mikrosérülések keletkeztek az arcon, megnyílik az út a kórokozók előtt, amelyek mélyebbre hatolhatnak. A gyulladás ráadásul duzzanattal jár, és ez is folyamatosan gátolja a szőrszálak kibújását.

A gyulladástól megbolondulnak a pigmentanyagot termelő sejtek, a benőtt szőrszál körül a bőr elsötétedik, helye barna foltként később is megmarad.

Nem valami tetszetős folyamat, annyi biztos.

 

A nők benőtt szőrszálai

Mint már említettük, a razor bump-hoz nem feltétlen kell borotválkozás, sőt, a gyantázás még gyakoribbá is teszi a jelenséget: olyan férfi nemigen akad, aki az arcát gyantáztatni akarná, de a lábak, karok, intim testrészek és a hónalj szőrtelenítésénél a gyantázás hatékonyabb, mint a borotválás (nem kell naponta, másnaponta foglalkozni vele), így aztán nagyon sok nő ezt a megoldást választja.

Legbosszantóbb, ha  ntim területen tapasztaljuk meg ezt a kellemetlenséget, és sajnos ez a leggyakoribb, mégpedig azért, mert ott fokozottabb a faggyúmirigy-aktivitás, és ha nem pamut alsóneműt hordunk, akkor a szellőzés sem megfelelő, ráadásul a bőr itt eleve érzékenyebb is.

Ha évek hosszú során át gyantáztatunk, akkor tapasztaljuk, hogy a szőrszálak egyre vékonyabbá válnak. Az eljárás lényege, hogy a szőrszálat kihúzzuk a szőrtüszőből, mely elég mélyen helyezkedik el, így az új szőrszálnak hosszú utat kell megtennie kifelé. Itt is az a probléma, hogy a pórus nyílása felé nem mindig egyenes az út, mert a lehámló, nem kellően eltávolított hámsejtek blokkolják az utat, ebből fakad a gyulladás, és a pigmentfoltok megmaradása.

Vagyis szőr éppen nem lesz a bőrfelületen, de hogy az sima és szeplőtelen lenne, sajnos nem mondható el róla.

Aztán a hölgyek csak súlyosbítják a helyzetet.

Meglátnak egy, a bőr alatt megbúvó szőrszálat, mögötte fehéres faggyúfelgyülemlést, és addig nem nyugszunk, amíg ki nem operáljuk a szőrszálat, mert rendnek kell lenni. Mint a pattanások esetében, ilyenkor is csak ártunk: a gyulladásos folyamat a nyomás hatására fokozódik, és jöhet az utópigmentáció.


Megoldás márpedig létezik

Az eddig leírtak alapján olybá tűnik, mintha nem tehetnénk semmit a szőrbenövések ellen, azaz az lenne a legjobb, ha semmit nem tennénk. De azért nem ennyire rossz a helyzet.

Ha a bőrünk a szőrtelenítést követően gyulladásra hajlamos, serkentsük aktivitását!

1. Tisztítsuk rendszeresen a szőrtelenítendő bőrfelületet!

Erre a célra olyan lemosók a legalkalmasabbak, melyek szalicilsavat, és sok-sok antioxidánst is tartalmaznak. A szalicilsavnak keratolitikus, hámoldó hatása van, az antioxidánsok pedig kiváló gyulladáscsökkentők. Erre a célra kiváló a ZO Skin Health termékek közül az Offects® Exfoliating Cleanser (Hámlasztó arclemosó gél normál és zsíros bőrre).

2. Radírozzuk rendszeresen a bőrünket! Nem mindegy, milyen radírt használunk, nem csak a mechanikus radírozás a lényeg, hanem olyan hatóanyag is kell, ami kémiai exfoliációt, enyhe hámlasztást okoz – ennek a feltételnek a fent említett Exfoliating Cleanser tökéletesen megfelel.

3. Ha sikerült a szőrszálakat a felszínre csalogattuk, megpróbálhatjuk fertőtlenített szemöldökcsipesszel kihúzni, de vigyázzunk, ne sértsük meg a bőr külső felszínét! (Nem mindenkinek megy ez könnyen, megfelelő kézügyesség kell hozzá.)

4. Használjunk megfelelő testápolót, mégpedig olyat, ami papint, enzimatikus hámlasztó hatóanyagot, gyulladáscsökkentőket és antioxidánsokat tartalmaz, de nem árt egy kis retinol sem. Ezekkel a sejtek kicserélődését, a bőr felpuhulását, és a már kialakult pigmentfoltok, pöttyök eltüntetését segítjük elő.

Javasoljuk az Oraser® Body Emulsion Plus intenzív testápolót, amely hatékonyan javítja

 

5. A szőrbenövések létrejöttét meg is lehet előzni: erre a leghatékonyabb módszer a megfelelő szőrtelenítési módszer kiválasztása és alkalmazása. Javaslatunk a diódalézerrel végzett végleges szőrtelenítés, mely a szőrtüszőket szelektíven  irtja ki, így a probléma okát is megszünteti. Ha nem nő több szőrszál, akkor szőrbenövés sem keletkezik, illetve a fény és a vele járó hő a bőr állapotát is lényegesen javítja.