A horkolás hatása a párkapcsolatra


Statisztikai adatok szerint a párok 23%-a külön hálószobában alszik társuk horkolása miatt. Nem hivatalos mérések szerint a horkolás a megcsalás és pénzügyi problémák után a válás harmadik leggyakoribb oka.

A társ horkolása valóban feszültséget teremthet a párkapcsolatban, hiszen életviteli, életminőségi változást okozhat a hangeffektust elszenvedőnél: a kialvatlanság fáradtságot, ingerlékenységet okoz, csökkenti a nemi vágyat, a munkavégzés is kevésbé hatékony lehet.

Tény, hogy nehéz beszélni társunkkal a horkolásának zavaró hatásáról, gyakori, hogy érzékenyen érinti őt ennek az említése, hiszen olyan problémáról van szó, amit saját maga nem képes kontrollálni. Sokak esetleg indokolatlanul félnek, mert nincs kellő információjuk arról, hogy a horkolás kivizsgálása, és a kezelési módszerek nagy része nem kellemetlen, nem fájdalmas.

A nehéznek induló kommunikáció ellenére is érdemes azért társunkkal a horkolásáról beszélni. Ne támadólag lépjen fel, ne használjon nehéz vagy minősítő szavakat, próbálja inkább azt hangsúlyozni, hogy az ő egészsége számára is fontos, hogy kivizsgálják vagy kezeljék a horkolását. Értesse meg a partnerével, hogy a horkolás megszűnésével mindkettőjük élete könnyebb, párkapcsolatuk pedig boldogabb lehet.