Lágyszájpadi műtétek rádiófrekvenciás technikával

Rádiófrekvenciás lágyszájpadi műtéti megoldások

Alvás közben az izmok ellazulása miatt a felső légúti területen légáramlási korlátozódás, szűkület jöhet létre. A szűkületen keresztüláramló gyorsabb levegőmozgás megrezegteti az elernyedt lágy szöveteket, így jön létre a horkolási hang. A lágyszájpadon végzett műtéti beavatkozások célja, hogy tágítsuk a beszűkült szájgarati, felső légúti területet, így alvás közben az ellazuló izmok és a hátracsúszó nyelv vagy nyelvgyök ellenére is tág maradhat a garat. Alapvető cél továbbá, hogy feszesítsük az ellazulásra hajlamos lágyszájpadi állományt, csökkentve ezáltal a kiváltott rezgést és a hangeffektust.

A nagyfrekvenciájú, rádiósebészeti eszközzel végzett műtéti beavatkozások során mérsékelt a vérzés és kisebb a fájdalom, a műtét nem jár együtt kiterjedt nyálkahártya-sebekkel és sérüléssel.
A rádiófrekvenciás technológia egyedi lehetősége a lágyszájpad rezgő állományának feszesítése, az un. lágyszájpad térfogati redukció, melynek során a rádiósebészeti műszer megfelelő kézidarabjával termokoaguláljuk a lágyszájpad nyálkahártya alatti területét, elsősorban az izom állományt. A koaguláció-„égetés” hatására hegesedés indul el, a nyelvcsap és a lágyszájpad összehúzódik, tónusosabbá válik, tágabb marad a garat és kevésbé rezonál a levegő turbulens áramlására.