11 meglepő tény az arcfeltöltésről

Mindenki tapasztalja előbb-utóbb, hogy a bőre a kollagéntermelés csökkenésével veszít a ruganyosságából, illetve a volumenéből is – igaz, a vékony embereknél ez sokkal inkább megfigyelhető, mint azoknál, aki némi túlsúllyal rendelkeznek. Utóbbi esetben a bőr alatti zsírszövet nagyobb mennyisége térfogatot kölcsönöz az arcnak.

Nézzük, mit érdemes tudni a fillerek múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

 1. A ráncfeltöltés már több mint száz éve létezik.

Az arcfeltöltést Robert Gersuny osztrák sebész találta fel a XIX. század végén: elsősorban ásványi olajokkal, vazelinnel és paraffinnal kísérletezett. Az eljárás egészen az 1920-as évekig népszerű volt az előkelő hölgyek körében, de aztán kiderült, hogy komoly komplikációkhoz vezethet.

Képernyőfotó 2021-12-12 - 22.42.28.png

A legelrettentőbb példát Gladys Deacon-nek, Marlborough hercegnőjének esete szolgáltatta, akit fiatalon a világ egyik legszebb nőjeként tartottak számon, de egy, az orrába kapott paraffininjekció következtében teljesen deformálódott az arca.

Persze azóta minden egészen másképp működik, és biztonságos anyagokat használunk.

 1. Jelenleg a feltöltés a második legnépszerűbb eljárás a nem invazív kezelések közül

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fillerek, a legnépszerűbb feltöltőanyag pedig a hyaluronsav. Az Egyesült Államokban évente több mint kétmillió esetben végeznek ilyen beavatkozást.

 1. Léteznek természetes töltőanyagok

Mind a kollagén, mind a hyaluronsav olyan anyag, amelyet a testünk maga is termel. A kollagén töltőket már 1981-ben engedélyezte az FDA (Food and Drug Administration, azaz az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala), a hyaluronsav pedig hivatalosan 2003-tól használható ilyen célból.

shutterstock_1724711992.jpg

Egy másik népszerű töltőanyag a saját szervezetünk által termelt zsír: a plasztikai sebészek például előszeretettel nyerik ki az ún. „úszógumiból” a szükséges mennyiséget, hogy aztán feltöltsék oda, ahol hiány mutatkozik. Ebből is látszik, hogy a zsír nem haszontalan.

Manapság a legtermészetesebb töltőanyagot, a hyalorunsavat használjuk a leggyakrabban.

 1. Más töltőanyagok viszont szintetikusak

Vannak persze nem szerves töltőanyagok is, úgy mint a polimetil-metakrilát (PMMA), a folyékony szilikon, és a kálcium-hidroxilapatit. A szervezetünk nem tudja lebontani ezeket az anyagokat, nem is szívódnak fel, így az olyan fillerek, mint a Sculptra és a Radiesse félig tartós (semi-permanent) hatásúak.

 1. A töltőanyagok általában csak időlegesen hatékonyak

Ahogy a többi kezelés, ez sem úgy működik, hogy egyszer elmegyünk feltöltésre, és az örökre elég lesz. Azt viszont nehéz megmondani, hogy mennyi ideig marad meg egy-egy feltöltés hatása. Nagyban függ attól, hogy milyen jellegű töltőanyagot használunk.

Ha nem semi-permanent anyagokat alkalmazunk, akkor a szervezet körülbelül hat-kilenc hónap alatt lebontja a fillert, noha attól a kedvező eredmény még akár évekig is látható marad. Ha Botox-szal együtt használjuk, akkor a hatás meghosszabbítható.

 1. Kis mennyiség is elég

Kortól függően érdemes növelni a beadott mennyiséget, de ha nem csak fillereket alkalmazunk, hanem más eljárásokat is, amelyek a normál bőrterápia részét képezik, akkor a jóval kevesebb anyag is elegendő a szép hatás eléréséhez, mint olyan esetekben, amelyekben ez az egyetlen eljárás, amelyre támaszkodunk. Más bőrterápiás kezelések mellett saját tapasztalatom szerint 1-2 ml töltőanyagnál többre nincs is szükség.

 1. Nem csak arcfeltöltés létezik

Noha a fillereket elsősorban az arcon tapasztalható ráncok feltöltésére alkalmazzuk, a test más részein is jó eredményt érhetünk el velük. A Radiesse például kiválóan megfelel a kéz ráncainak és a kiugró vénáknak az eltüntetésére. Vagy a lógó fülcimpákon is segíthetünk, hogy a hölgyek könnyebben viselhessék nagy méretű kedvenc fülbevalóikat. 

shutterstock_532244686.jpg

 1. A fillereket nem ajánljuk mellnagyobbításra

Noha bizonyos ázsiai országokban alkalmazzák ezeket az anyagokat mellnagyobbításra is, nyugaton az az álláspont, hogy ez túl veszélyes, túl sok komplikációval jár. Léteznek erre a célra megbízhatóbb, jobb módszerek is.

 1. Egyre több a férfi páciens

Magyarországon még szokatlan, de az USA-ban egyre több férfi jelentkezik ráncfeltöltés kezelésre. Az anyagok, amelyeket férfiaknál alkalmaznak, nem ugyanazok, mint a nők által kedveltek, mivel a férfias arcvonások megőrzése céljából érdemes más vegyületeket használni: az ilyen esetekben nem hyaluronsav-bázisú töltőanyagokat preferálnak a szakemberek.

 1. A feltöltés stimulálja a kollagéntermelést

Bizonyos töltőanyagokkal elérhetjük, hogy a saját szervezetünk több kollagént termeljen, így az évek múlásával az injektálás helyén nem hogy nagyobb, hanem kisebb adagok befecskendezésére lesz szükség.

 1. Mellékhatások: ritkán, de előfordulnak

Nagyon ritka, hogy manapság a bőrfeltöltés mellékhatásokkal jár, de ha mégis, az komoly bajokat okozhat. Előfordulhatnak bakteriális fertőzések, így sebek vagy gyulladás a feltöltés helyén. Vagy nagyon ritkán az is megtörténhet, hogy egy hozzá nem értő kéz a fillert egy érbe fecskendezi be. Mivel az ilyen balesetek igen súlyos következményekkel járhatnak, rendkívül fontos, hogy csakis steril körülmények között, orvosi rendelőben végeztessünk arcfeltöltést. 

Forrás: https://boregeszseg.blog.hu/ 

Kapcsolat

Érdeklődik kezeléseink iránt? Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy melyek lennének az Ön számára legoptimálisabb beavatkozások és szeretne információt kérni? Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapunkon keresztül és segítünk!

Lépjen velünk
kapcsolatba most!

Nyitvatartás

Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 18:00

Péntek: 8:00 – 16:00

Betöltés..