A legjobb módszer a striák (terhességi csíkok) ellen

Striák vs. cellulit

A narancsbőrről, vagyis cellulitról, illetve hatékony kezeléséről már írtunk korábban: a striák, más néven terhességi csíkok is megkeseríthetik az életünket, de a két jelenséget semmiképp nem szabad összekeverni.

A striák (angolul strech marks, vagyis „feszülési csíkok”) akkor alakulnak ki, ha viszonylag rövid időn belül nagy mértékben változik a testsúlyunk, akár hízás/fogyás, akár terhesség, vagy esetleg a testépítés intenzívebb formájának következtében.

Noha terhességi csíkoknak hívjuk ezeket a feszülés irányára merőleges, lilás, illetve vöröses, később fehérré fakuló vonalakat, nem kell várandósság ahhoz, hogy megjelenjenek a testünkön, sőt, nőnek sem kell lennünk hozzá. Tény azonban, hogy a női bőr eleve hajlamosabb erre is (ahogy a cellulitra is).

A férfiak, mint sok minden mást, ezt is könnyebben megússzák, ha vigyáznak magukra, nem használnak szteroidokat, és nem híznak meg fogynak le rövid időn belül jelentős mértékben. Érdekes ugyanakkor, hogy a testépítők esetében a striák akár még gyakoribbak is lehetnek, mint a nőknél.

A striák ugyanazokon a testtájakon jellemzőek, mint a cellulit (hason, combon, csípőn, fenéken, olykor a kebleken), ezért is hajlamosak a laikusok a két jelenséget összekeverni egymással. De ne feledjük, a narancsbőr (lásd 2. ábra) egészen más: a cellulit elsősorban a kötőszöveti és zsírszöveti probléma, nagyobb az esély a kialakulására, ha a szervezetben kevés az izom, és több a zsír. Ha a kötőszöveti rostok gyengébbek lesznek, és a zsírlerakódás nagy mértékű, akkor a rostok már nem képesek tartást adni a felfúvódott zsírsejteknek, ennek következtében azok „összecsomósodnak”, és a külső hámrétegen megjelenik a narancsbőr.

shutterstock_2038056548.jpg

A striákhoz azonban nem kell zsír, ezek akkor alakulnak ki, ha a bőr alatti kötőszövet nem képes olyan gyorsan növekedni, mint a bőr felső rétege, így az valósággal megreped. 

Megelőzés

A striák kialakulása már pubertás korban elkezdődhet, mikor a test igen gyorsan hatalmas változáson megy keresztül. Ilyenkor nem igazán tudjuk befolyásolni, hogy mennyire hamar mennek végbe a folyamatok, de hatékony testápolókkal, melyek sejtaktivitást fokozó hatást előidéző hatóanyagokat vagy kis mennyiségű retinolt tartalmaznak, segíthetünk a bőrnek abban, hogy könnyebben viselje a megrázkódtatást. Terhesség alatt is gondoskodhatunk magunkról ilyen értelemben, bár akkor a retinol tartalmú krémek használata nem javasolt. Nem mindenki tudja azonban elkerülni a jelentős súlygyarapodást, így gyakoriak a hason, combokon, karon megjelenő striák.

Van, akinek genetikai hajlama van a striákra, ha például egy anyánál megjelentek ezek a csíkok, nagy eséllyel a lányai is küzdeni fognak vele.

Kezelési lehetőségek

Nagyon sok nő (és férfi) viseli büszkén márványszínű csíkjait, nincs ezeken semmi szégyellnivaló, de ha mégis inkább tennénk ellenük valamit, akkor a következőt tudjuk javasolni.

Használjunk olyan terméket, amely mikroemulziós formájú retinolt tartalmaz, mert ez jelentős mértékben javítja a bőrtextúrát a kollagéntermelés serkentésével, illetve gyorsítja a hámsejtek kicserélődését, és az újonnan képzett bőrfelszín már kevésbé lesz töredezett kinézetű. Ugyanakkor célszerű enzimatikus hámlasztó hatóanyagokat, például papaint tartalmazó hatóanyagokat is alkalmazni, amelynek eredményeképp az elhalt bőrsejtek távozhatnak, és a durva bőrfelület újra sima és selymes hatású lesz. Ha választani kell, pácienseinknek ezt a készítményt ajánljuk

Az intenzív bőrterápiás hatóanyagok valósággal elmoshatják a striák nyomát, és serkentik a bőr saját hidratációját, így visszaállhat annak eredeti védelmi funkciója és a bőrünk teljesen egészségessé válik, ráadásul a jövőbeni esetleges károsodás megelőzését is elvégezzük. A hatóanyagoknak köszönhetően új bőrre tehetünk szert.

Nagyon hatékony terápiás lehetőségként javasoljuk még a microneedling / SkinPen kezelést.

Az eljárás lényege, hogy a mikrotűs eszközzel akár több ezer pici szúrcsatornát ejtünk a bőrön, a bőrterület jellegétől függően más és más mélységben, a szervezetünk pedig úgy reagál ezekre a mikrosérülésekre, hogy igen hamar elkezdi a regenerálás folyamatát, elsősorban a bőr irharétegében a kollagén termelés fokozásával, valamint a hámsejt-kicserélődés gyorsításával.

Ha a striákkal kapcsolatos kezelések részletesebben is érdeklik, bőrterápiás konzultáció során rendelőnkben szívesen tájékoztatjuk ezekről.

Forrás: https://boregeszseg.blog.hu/ 

Kapcsolat

Érdeklődik kezeléseink iránt? Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy melyek lennének az Ön számára legoptimálisabb beavatkozások és szeretne információt kérni? Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapunkon keresztül és segítünk!

Lépjen velünk
kapcsolatba most!

Nyitvatartás

Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 18:00

Péntek: 8:00 – 16:00

Betöltés..