A szőrbenövések titkos élete

A szőr már csak olyan, hogy folyton nő, mert ezt a genetikai programot kapta, hiába vagyunk úgy vele manapság, hogy meglennénk nélküle is... Ha pedig kicsit belepiszkálunk a természetes folyamatokba, vagyis levágjuk, kitépjük, akkor is visszanő, csak lehet, hogy nem a jó irányba…

Férfiaknál a borotválkozás miatt az arcon a legkellemetlenebb, a nőknél ennél sokkal több helyen mutatkozhat és lehet nagyon irritáló a benőtt szőr: lábon, intim területen… Ritkán esik szó erről a problémáról, és arról, hogy mit lehet ellene tenni, pedig szinte mindenkit érint.

A szőrtelenségre való törekvés már jó régóta divat az emberi történelemben – olykor kevésbé fontos, olykor sokkal inkább, néha szinte már követelménnyé válik. Bár ma is léteznek olyanok, akik kifejezetten károsnak tartják a szőrtelenítést, vagy egyszerűen csak elutasítják, azért a nyugati emberek, főleg a nők többsége sok-sok éven, néha évtizeden át, változatos módszerekkel epilálja teste különböző részeit.

És a hagyományos szőrtelenítési módszerekkel számos kellemetlenség is együtt jár.

Benőtt és begyulladt szőrszálak

Az egyik ilyen bosszantó kellemetlenség a benőtt és begyulladt szőrszálak témaköre, melyeket az angol irodalom rasor bump-nak, azaz borotválkozási dudornak hív. Elég hangzatos elnevezés, bár a problémát a férfiak szemszögéből közelíti meg, talán, mert náluk a leglátványosabb.

Ilyen dudorok nem csupán hímnemű egyedeken figyelhetőek meg, viszont a nők esetében az érintett területeket könnyebb eltakarni. A férfiak nehezen rejtegethetnék benőtt és begyulladt szőrszálaikat, mivel az általuk leggyakrabban borotvált testrész maga az arc.  A nőknél nagyon gyakori terület az intim zóna és persze a lábszár, alsó végtag is.

Hozzá kell tenni, hogy azok a helyek érintettek elsősorban, amiket:

  • egyáltalán szőrtelenítünk (a természetesen burjánzó szőr nem indul el a befelé növekedés kalandos útján)
  • ahol a dudorok elég közel vannak ahhoz, hogy szabad szemmel észrevegyük, és el is érjük, majd jól megnyomkodjuk őket

Nyomkodni mindenki szeret, a benőtt szőrszálak pedig ellenállhatatlanul vonzanak minket: ha észrevesszük őket, úgy gondoljuk, tennünk is kell valamit velük.

Pedig jobb lenne, ha nem nyomkodnánk ezeket a dudorokat SEM. (Ahogy az akne esetében is erre biztatunk mindenkit.) Hogy ennek az ősi késztetésnek mennyire nehéz ellenállni, azt ki-ki maga döntse el, de a nyomkodási inger valószínűsíthetően olyan természetesen jön, hogy hatalmas önfegyelem kell ahhoz, hogy ne engedelmeskedjünk neki.

De lássuk, miért is alakul ki a probléma egyáltalán: férfiak és nők esetében a mechanizmus nem teljesen egyforma, ezért külön-külön tárgyaljuk a kétféle szőrbenövést.

Borotválkozási dudor férfiaknál

A férfiaknál, ahogy az angol elnevezés is mutatja, a borotválkozás kapcsán alakul ki sokszor szőrbenövés. A jelenség hátterében állhat a borotválkozáskor alkalmazott nem megfelelő higiénia, illetve a nem kellően éles borotva is. A férfiak bőre 100 %-ban zsíros típusú, és akik még nem ismerik bőregészség terápiáinkat, sokszor szembesülnek egyenetlen bőrfelszíni textúrával és a pórusok megnagyobbodásával.

A pórusok – mint tudjuk – a faggyúmirigyek kivezető nyílásai, és egyben a szőrszálak kivezetései is. A faggyúmirigyeink, melyek férfiak esetében az arcon nagyon aktívak, faggyúval vonják be a szőrszálakat. Amikor egy férfi borotválkozik, a bőrfelszín szintjében levágja a szőrszálait, melyek így nem vezetik el a faggyút.

Ha a bőr textúrája sem egyenletes, valamint nem aktív a hámsejtek folytonos kicserélődése, az elhalt hámsejtek, illetve az esetleges szennyeződések és a faggyú eltömíti a pórusokat, ezzel együtt a szőrszálak kivezetését is. Ha nagyon durva a bőr textúrája, a szőrszál növekedése folyamán nem találja meg az utat a külvilág felé, és a szennyeződések, valamint az arcunkon lévő baktériumok koktélja máris gyulladást okoz.

A nem éles borotva által okozott mikrosérülések  megnyitják az utat a kórokozók  előtt: azok így mélyebbre hatolhatnak. A gyulladás duzzanattal jár, ami pedig folyamatosan gátolja a szőrszálak kibújását.

A gyulladástól – amint már korábbi a pigmentációról szóló blogbejegyzésünkben is írtuk – megbolondulnak a pigmentanyagot termelő sejtek, így a benőtt szőrszál körül a bőr elsötétedik, és még ha nehezen ki is vezetődik később, a helye barna foltként megmarad.

Benőtt szőrszálak nőknél

A mechanizmus nőknél is hasonló, bár annyiban más, hogy hölgyekénél a benőtt szőrszál problematikája gyantázás után sokkal gyakoribb, de természetesen borotválkozás kapcsán is előfordulhat. Ha pedig arra kérdeznénk rá, vajon miért az intim területen tapasztaljuk ezt a kellemetlenséget leginkább, arra az az egyszerű magyarázat, hogy ott fokozottabb a faggyúmirigy-aktivitás, esetleg nem megfelelő szellőzés, és a területen lévő bőr eleve érzékenyebb is.

Az, aki éveken át gyantáztatja valamely testrészét, tapasztalhatja, hogy a szőrszálak idővel vékonyabbá válnak. Gyantázáskor a szőrszálat kihúzzuk a szőrtüszőből, mely elég mélyen helyezkedik el ahhoz, hogy az új szőrszálnak hosszú utat kelljen megtennie kifelé. Itt is ugyanaz a probléma, hogy a pórus nyílása felé néha nem egyenes út vezet, mert a lehámló, nem kellően eltávolított hámsejtek elzárják az utat, indulhat a gyulladás, és a pöttyök, foltok megmaradása.

A hölgyek aztán maguk is rátesznek egy lapáttal. Meglátunk a bőr alatt egy kis megbúvó szőrszálat mögötte fehéres faggyúfelgyülemléssel, hát azonnal szeretjük megnyomni, szinte kéjes érzést, és megtisztulást érzünk, ha képesek vagyunk „kioperálni” egy ilyen szőrszálat. Mindezzel azonban csak még rosszabbat teszünk, a gyulladásos folyamat a nyomás hatására fokozódik, az utópigmentációról nem is beszélve.

Akkor mégis mi a megoldás?

Megoldás márpedig létezik, ez nem kérdés.

Ha a bőrünk gyantázás, vagy borotválkozás után gyulladásra hajlamos, serkentsük annak aktivitását.

  1. Nagyon fontos az adott területet rendszeresen tisztítani, erre legalkalmasabbak olyan lemosók, melyek szalicilsavat, és sok-sok antioxidánst is tartalmaznak. A szalicilsavnak (amelyet korábban már részletesen bemutattunk) keratolitikus, hámoldó hatása van, az antioxidánsok pedig gyulladáscsökkentő hatásúak.
  2. Radírozzunk rendszeresen! Itt sem mindegy, milyen radírt használunk, nem csak a mechanikus radírozás a lényeg, hanem olyan hatóanyag is kell, ami kémiai exfoliációt, enyhe hámlasztást okoz.
  3. Ha a szőrszálakat a fentiekkel a felszínre csalogattuk, és esetleg látjuk, fertőtlenített szemöldökcsipesszel húzzuk ki, nem megsértve a bőr külső felszínét, nem megnyomva az adott területet.
  4. Olyan testápolót kell használnunk az érintett területen mindennaposan, ami papint, enzimatikus hámlasztó hatóanyagot, gyulladáscsökkentőket és antioxidánsokat tartalmaz, valamint nem árt egy kis retinol sem, melyekkel a sejtek kicserélődését, a bőr felpuhulását, és a már kialakult pigmentfoltok, pöttyök eltüntetését segítjük.
  5. És nem utolsósorban, válasszunk megfelelő szőrtelenítési módszert: a leghatékonyabb és legjobb módszer a diódalézerrel végzett végleges szőrtelenítés, mely a szőrtüszőket szelektíven  irtja ki, így a probléma okát is megszünteti, hiszen nem nő több szőrszál, illetve a fény és a vele járó hő a bőr állapotát is lényegesen javítja. (Férfiaknak arcborotválás helyett ugyan nem ajánljuk, de minden más testrész esetében nagyon jó megoldás.)

Forrás: https://boregeszseg.blog.hu/ 

Kapcsolat

Érdeklődik kezeléseink iránt? Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy melyek lennének az Ön számára legoptimálisabb beavatkozások és szeretne információt kérni? Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapunkon keresztül és segítünk!

Lépjen velünk
kapcsolatba most!

Nyitvatartás

Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 18:00

Péntek: 8:00 – 16:00

Betöltés..