Az 5 leggyakoribb ránctípus

Harminc fölött mindenki észreveszi magán, hogy egyre több ráncocska jelenik meg az arcán, később már másutt is… Nem vészes jelenség ez, sőt, kifejezetten szexi is lehet, karaktert ad az arcnak, belevési a bőrbe megszokott mimikánkat, éretté teszi a megjelenésünket.

De azért olyan nagyon nem örülünk az idősödés jeleinek, és gyakran szeretnénk is tenni ellene. Ránc azonban nem csak egyfajta van, külső megjelenés vagy keletkezés szempontjából, hanem legalább ötféle. És gyakran csak különböző módszerekkel harcolhatunk ellenük.

1. Dinamikus arckifejező vagy mimikai ráncok

Ezek a legkedvesebb ráncok, még ha viselőjük nem is mindig szereti őket annyira. Valamilyen érzelem nyomán jelennek meg az arcon, és dinamikusak, vagyis nem állandóan láthatóak, mint a statikus ráncok, hanem csak akkor, amikor épp az a bizonyos arckifejezés jelenik meg rajtunk: nevetünk, ráncoljuk a homlokunkat, stb. Bár idővel ezek a dinamikus vonalak elérhetik a statikus ránc állapotát.

Mimikai ráncok például a szem környéki szarkalábak vagy a homlokráncolástól kialakuló vízszintes barázdák. Mivel ezeknek a ráncoknak a kialakulását is elősegíti a napkárosodás és olyan rossz szokások, mint például a dohányzás, a napszemüveg, illetve fényvédő használata és az egészséges életmód segíthet a megelőzésben.

A már kialakult ráncok ellen használhatunk modern, bioaktív hatóanyagú peptideket, antioxidáns hatóanyagokat, melyeket krémek formájában viszünk fel az arcunkra, illetve választhatjuk a botox kezelést is, mely a mimikai izmok bénításával éri el ránctalanító hatását.

2. Gravitációs megereszkedés

Többször beszéltünk már az elasztin és a kollagén fontosságáról, melyek az arcbőr feszességét, rugalmasságát biztosítják. A természetes öregedési folyamat során ezek, illetve a hámfelszínhez az irhát összekapcsoló, ún. horgonyzó kollagénrostok elvesztik a „talajt”, a bőr elaszticitása csökken, a gravitáció miatt pedig az arcvonásaink lefelé mozdulnak el.

Érdekes módon nem a vastagabb, hanem a vékonyabb bőr jár rosszabbul ettől a gravitációs megereszkedéstől. Mit tehetünk a nehézségi erő ellen?

Retinol terápiával és egyéb esszenciálisan fontos topikális hatóanyagokkal el tudjuk érni, hogy a talajt vesztett rostok újraépüljenek, illetve hogy aktiválódjanak azok a sejtek, amelyek ezeket a horgonyzó rostokat termelik. Ilyenkor olyan hatóanyagokra és bejutási formára van szükség, amely a bőr irharétegébe is képes behatolni, hiszen itt helyezkednek el ezek a nélkülözhetetlen horgonyzó rostok.

Szóba jöhet még a hialuronsavas volumenpótlás, illetve akár a rádiófrekvenciás, vagy más technikával a mély irharétegre ható bőrfeszesítés is. Persze a plasztikai sebészeti beavatkozások is megoldást jelenthetnek, de időben gondolva a gravitációra, ezeknek a nagy beavatkozásoknak az idejét nem invazív módszerekkel lényegesen késleltetni tudjuk.

3. Atrófiás gyűrődéses ráncok

Többnyire egymással párhuzamos, finom ráncok, amelyek nem minden testhelyzetben láthatók: a bőrnek a ráncokra merőleges megfeszítésével például eltűnnek. Ilyen ráncok a két szem közötti, 11-es vonalaknak is nevezett paralel barázdák is, amelyek szigorú, kissé keserű arckifejezést kölcsönöznek viselőjüknek. Gyakori ezen típusú ráncok megjelenése a dekoltázs területén, hölgyeknél a két mell közötti területen, hiszen itt a bőrünk bizonyos testhelyzetekben például egész konkrétan össze tud gyűrődni.

A gyűrődéses ráncok is a kollagén rostok hiányára utalnak. Mint mindig, megelőzés szempontjából fontos a fényvédelem, de a hagyományos hidratáló krémek csak nagyon minimális hatást érnek el. Itt is eredményes lehet nagyon aktív, potens retinol hatóanyagok topikális alkalmazása, illetve az adott bőrterület irharétegre kiterjedő feszesítése akár rádiófrekvenciás technológiával.

4. Tartós, rugalmas ráncok

Ezek a rugalmas ráncok elsősorban olyan testfelületeken jelennek meg, amelyeket sokszor ér a napfény (és amelyeket nem védünk megfelelően). Leggyakoribb lelőhelyeik az arcon a felső ajaknál és a nyak hátsó részén találhatók. Kifejezetten rosszat tesz nekik a dohányzás.

A megelőzésben tehát nagy szerepet kap a megfelelő fényvédelem és a cigaretta teljes elhagyása, illetve olyan bőrápolási termékek használata, amelyekben magas az antioxidáns-tartalom. Javasoljuk még a retinoid kezelést és az alpha hidroxi savas kémiai hámlasztást, de hialuronsavas töltőanyagok alkalmazása is segíthet.

5. Kompressziós (nyomás hatására keletkező) ráncok

A nyomás által keletkező ráncok leggyakoribb oka valamilyen külső mechanikai hatás tartós érvényesülése az arcunkon. Ilyen lehet egy nem megfelelően kiválasztott napszemüveg vagy szemüveg viseléséből eredő barázda az orr két oldalán vagy a homlok magasságában. Ilyesmi alakulhat ki az arcon vagy a homlokon abban az esetben is, ha valaki mindig ugyanabban a testhelyzetben alszik, és a párna benyomatával ébred az arcán. A párna nyoma a legtöbb esetben azonban szerencsére nagyon hamar elmúlik, az arcunk kisimul.

Bizonyos esetekben ezek a nyomások is tartós ráncokká képesek fejlődni. Ha megpróbáljuk megváltoztatni például alvási szokásainkat, azaz nem mindig ugyanabban a testhelyzetben alszunk, akkor ezt a jelenséget megelőzhetjük.

A terápia része lehet ezekben az esetekben a reggeli arcmasszázs, vagy arctorna, esetleg specifikus, arcra ható izomtréner alkalmazása, mely visszatonizálja a bőrünket, és megakadályozza a nyomás által okozott barázdák állandósulását..

Összefoglalva: a ránc kialakulása elleni küzdelem leghatékonyabb módja a fényvédelem és a dohányzás elhagyása, illetve főleg a retinol tartalmú termékek használata. Ha már megjelentek a barázdák és zavarnak bennünket, a kémiai hámlasztás, a hialuronsavas feltöltés, a rádiófrekvenciás bőrfeszesítés, illetve a botox is hatékony megoldást jelenthet.

De legegyszerűbb egy bőregészség specialistához fordulni, aki nem csak a ráncainkkal, hanem az öregedés más jeleinek csökkentésével is szívesen foglalkozik.

Kapcsolat

Érdeklődik kezeléseink iránt? Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy melyek lennének az Ön számára legoptimálisabb beavatkozások és szeretne információt kérni? Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlapunkon keresztül és segítünk!

Lépjen velünk
kapcsolatba most!

Nyitvatartás

Hétfő – Csütörtök: 8:00 – 18:00

Péntek: 8:00 – 16:00

Betöltés..