Arcfiatalítás mesterfokon – Hillary Clinton esete

Mikor pár éve egyszer megláttam a tévében Hillary Clintont, alig ismertem rá. Mintha szétesett volna az arca, csak nyomaiban lehetett felfedezni egykori vonásait. Aztán a választási hadjárat előtt új külsővel jelentkezett – a változás nagyon látványos volt, és biztos sokakban felmerült, hogy milyen csodát hajtottak végre rajta.

 

Ebben a posztban megkíséreljük rekonstruálni, milyen beavatkozásokkal lehetett elérni, hogy az ex first lady és kétszeres elnökjelölt visszanyerje korábbi arcát. Mindenekelőtt meg kell állapítanunk, hogy Clinton asszony esztétikai kezelőorvosai kiváló munkát végeztek. A hölgy arcának karaktere nem változott, a tapasztalható változások nem extrémek, a páciens korához illő adottságok alapján sok kis korrekciót végezve jutottak el a megdöbbentően profi eredményhez, amelyet mindannyian láthattunk. Vizsgáljuk meg, milyen kezelések lehetnek szükségesek ahhoz, hogy egy ilyen, nem éppen fiatal bőrön ekkora változást tapasztaljunk. Levezetésünk spekuláció, de annak valószínűleg meglehetősen pontos.

 

2012 és 2016 között

Hillary Clinton arca 2012

Ha egymás mellé teszünk két Hillary-képet, melyek egyike 2012-ben, a másika 2016-ban készült, a változások eléggé szembetűnőek.
A 2012-ben készült képen intenzív textúrális egyetlenség tapasztalható, vagyis a bőrfelszín nem sima, a bőr tónusa megereszkedett, hangsúlyos mimikai ráncokat látunk, a gravitáció és a bőr tónusának csökkenése miatt az egész arc vonalai lefelé mozdultak el, ráadásul fokozott napkárosodásra utaló pigmentációs elváltozásokat is észrevehetünk.
Enyhe túlsúlyról is beszélhetünk, ezért a toka területén is észlelhető egy kis zsírlerakódás, ami hangsúlyozza az áll alatti részt: ez senkinek sem áll jól.

A következő, 2016-os képen Hillary arca sokkal fiatalosabbnak, tónusosabbnak tűnik. Egyértelmű felfelé mozdulásról beszélhetünk a karaktervonalak tekintetében, a pigmentfoltok is visszahúzódtak, a mimikai ráncok a toka térfogatával együtt csökkentek.

Hillary Clinton arca 2016-ban fiatalabbnak látszik

Jómagam is minden konzultációkor elmondom a pácienseimnek, hogy az ilyen változáshoz nem elég egyetlen fajta, mindent megoldó kezelés. A probléma is összetett, hiszen a bőr más és más sejtjeivel, illetve entitásaival kell egyszerre foglalkoznunk. Igazi megoldást a kezelések kombinációja jelenthet: a változás így valóban nagyon látványos, viszont sajnos hosszabb ideig is tart. Az ilyen beavatkozások sorának nagy előnye, hogy az arc karaktere nem szenved plasztikai horror-szerű torzulást, sőt, épp ellenkezőleg: a páciens egyre jobban fog kinézni.
Nem az a lényeg, hogy az eredménynek minél feltűnőbbek legyenek, hanem az, hogy szebb, simább, frissebb bőrünk legyen, hogy kvázi fiatalabb önmagunkat kaphassuk vissza.

 

Milyen kezelésekkel érhetünk el ilyen megdöbbentő összhatást?

1. Okosan alkalmazott botox
Noha a botox sokakban kelt negatív érzéseket, ha megfelelő hozzáértéssel alkalmazzuk, akkor nagyon is hasznos lehet. A szemkörnyéki terület és a szemöldök közötti markáns ráncnál Hillary esetében is biztosan alkalmaztak mimikai izmokat lebénító botox kezelést. Amint látható, ennek eredménye nem „lárvaarc” lett, hanem csak a nagyon meghatározó, az arcot szigorúbbá tevő vonalak finomodtak.

2. Hialuronsav
Clinton asszony arcán nem volt sok volumenhiány, az orr és száj körüli redő területére azért minden valószínűség szerint töltöttek be egy kis térfogatpótlót, azaz hialorounsavat. Fontos megjegyezni, hogy a botoxos és feltöltéses kezelésekre egyaránt jellemző, hogy a hatásuk átmeneti, az ilyen beavatkozásokat meg kell ismételni.

 

3. Retinol

Szembetűnő Hillary arcán a bőr élénksége, a felszín simasága, a pigmentáció és a napkárosodás kontrollja. Ezekkel a problémákkal foglalkozó korábbi cikkeinkben már taglaltuk, hogy a retinol a bőr újraépülésének legfontosabb generátora. Ahogy mondani szokták, 30 éves kor felett a nők legjobb barátja a retinol, 60 éves kor felett pedig szintén a retinol.
De ahogy a volt first lady esetén láthatjuk, ez a még idősebb, hetven körüli bőrre is érvényes, hiszen a retinol tartalmú topikális, intenzív hatóanyagokkal és az erős pigmentkontrollal elérhető a sejtek aktiválódása, kicserélődése. Hillary napi rutinjában az orvosi felügyelet mellett alkalmazott ultra magas koncentrcij retinolterpia egészen biztosan szerepel.
Csak a retinol hatóanyagok használatával idősebb bőrön is létrehozhatunk igen látványos változást és ehhez elég néhány hét.

 

4. Peelingek (kémiai hámlasztások)


Nagyon valószínű, hogy Mrs. Clintonnak kémiai peelingekben is volt része néhány alkalommal. A kémiai hámlasztások segítségével, előzetesen bőregészség terápiával kezelt, jó működésű állapotba hozott bőrön akár teljes bőrkicserélődés érhető el, amihez nem is kell hosszú idő. A peeling többféle problémára jelenthet megoldást: ilyenek az előkezelés után pigmentációs problémák, a bőr textúrális elváltozásai, a ráncok és a gyulladásos elváltozások.

A hámlasztás mélysége bőrproblémától függően beállítható, ennek megfelelően a gyógyulási idő is változik: van, akinél pár nap elég, de a hámlás akár 10-14 napot is igénybe vehet. A kontrollált, savas-retinolos orvosi peelingjeink varázslatos eredményeket produkálnak, pácienseink nagyon szeretik, mert szinte teljes bőrkicserélődést tapasztalnak meg általuk. (Fentebb egy saját páciensünk képei láthatók kezelés előtt és után.)

 

5. Plasztikai sebészet
Nagy valószínűséggel plasztikai sebész keze munkája is látható Hillary Clinton arcán. Az ún. mini-lifting képes az arc alsó kontúrját meghúzni és megemelni, a sebvonalat pedig a fül előtti redőben, esetleg feljebb, a hajvonalban eltüntetni.

 

6.Rdifrekvencis beavatkozsok

Az intenzív, invazív beavatkozások előtt és után ajánlott olyan non-invazív, vagyis külső sérüléssel nem járó, példának okáért rádiófrekvenciás alapon működő bőrfeszesítő beavatkozást végezni, mely a bőr tónusának fokozásában és a szöveti regenerációban is segíthet.

7. A legújabb módszer a deoxcholsav
A toka fiatalításának új eszköze a deoxcholsav befecskendezésén alapuló, zsírszövetemésztő hatóanyag: ezzel szépen csökkenthető a toka térfogata. Az USA-ban már több mint egy éve alkalmazzák ezt az eljárást, remélhetőleg hozzánk is hamarosan eljut majd ez az újítás. Az ilyen kezelések esetén is fontos a zsírszövet felett lévő bőr nem-invazív metódusokkal, hatóanyagokkal való feszesítése.